הסכמי ממון

בעבר עריכת הסכם ממון נתפש אולי כצעד אנטי-רומנטי, כזה שעומד בסתירה למהות הנישואין ולאמון ההדדי בין בני הזוג, אבל כיום כבר ברור שההפך הוא הנכון: דווקא כשיש הסכם שמפרט את כל הסוגיות הכלכליות, בנקודת הזמן הנוכחית וגם בעתיד, המחויבות ההדדית באה לידי ביטוי עמוק יותר ואפשר להיכנס אל מתחת לחופה בלב שקט ואוהב באמת.

עניינים כספיים ועניינים הקשורים לממון באופן כללי הם עניינים רגישים מאד עבור רבים מאתנו. לאורך השנים אנחנו צוברים נכסים מכל מיני סוגים, בין אם זו דירה, מכונית, ביטוחים, השקעות למיניהן, חסכונות וגם ציוד וריהוט שונים ורואים באותו ממן שכזה אמצעי להבטיח לנו את עתידנו, פעמים רבות, את איכות החיים שלנו וגם את העצמאות שלנו.

יש לא מעט כאלה המתנהלים תוך התייחסות אל העתיד, ומתוך מטרה לדאוג הן לעצמם והן לעתיד הילדים שלהם, ולעומתם יש רבים המעדיפים שלא לחשוב כלל על אותם "ימים סגריריים" או ימים רחוקים כל כך, ומתמקדים בכאן ובעכשיו.

בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות בוחרים לחתום על הסכם ממון, המסדיר את כל ענייני הרכוש אם וכאשר יחליטו להיפרד או להתגרש. נכון, המחשבה הפסימית הזו כלל לא נעימה, אך חשוב להיות מוכנים לכך כדי למנוע חיכוכים, מריבות אפשרויות ובאופן כללי מצבים לא נעימים שבהחלט יכולים לצוץ כאשר יש צורך בחלוקת הרכוש.

עד כמה שהיא נעימה, את המחשבה הרומנטית כדאי לשים בצד ולמרות שלא נוח ופחות מתאים לכך, כדאי לבחון גם סוגיות חשובות, כמו: כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג במידה ונפרדים (אותו רכוש שעמלתם רבות כדי להשיג אותו)? מה קורה עם הרכוש שקיבלתם בירושה – האם גם לבן או לבת הזוג שלכם מגיע לקבל אותו או חלק ממנו? ובאופן כללי – סוגיות הרות גורל אחרות שקשורות בנושא שיש לקחת בחשבון.

הסכמי ממון עוסקים בדיוק באותן נקודות אלו והיופי שבהם הוא היכולת להתאים אותם במדויק לכל הצרכים ולהתייחס לכל אותם פרמטרים שחשובים לשני הצדדים. את הדבר אפשר לעשות בעזרתו של עורך דין מומחה, המסייע בניסוח ההסכם ותוך התחשבות בטענותיהם של שני הצדדים.

תפקידו העיקרי של הסכם הממון הוא להסדיר את היחסים הממוניים בין הצדדים, כלומר את אופן חלוקת הרכוש במידה ויחליטו, חלילה, להיפרד או להתגרש או בעקבות מותו של אחד מבני הזוג, אז תידרש לשם כך גם צוואה. את הסכם זה עורכים בדרך כלל בתקופות הטובות של הזוגיות, כאשר מתאפשרת תקשורת טובה וחיובית אך גם חשיבה מפוקחת על העתיד.

ניתן לערוך הסכמי ממון לפני הנישואין ("הסכם נישואין"), ניתן תוך כדי הנישואין ואפשר גם לערוך הסכם שכזה במקרים של ידועים בציבור. הסכם הממון מהווה כמעין פוליסת ביטוח והוא יכול למנוע משברים ומחלוקות כספיות מורכבות מאד, העשויות לצוץ בעת פרידה ולהותיר בפני בני הזוג, ומחוסר ברירה, אפשרות אחרת ויחידה – פנייה לבית המשפט כדי להגיע לכדי הכרעה.  

מתי ניתן לערוך הסכם ממון?

הסכם ממון מקובל לערוך לקראת הנישואין (ובהתאם הוא נקרא גם הסכם קדם נישואין). אם התחתנתם ללא הסכם שכזה וכעת אתם מתחרטים – ניתן לשנות את המצב (בהסכמה הדדית, כמובן). יחד עם זאת זוהי סיטואציה מורכבת יותר שכן לאחר החתונה הרכוש שכל אחד מהצדדים הביא איתו כבר עשוי להיחשב כמשותף. בהתאם ההמלצה היא לחתום על ההסכם עוד לפני שינוי הסטטוס המשפחתי.

כך או כך, לפני החתונה נדרש אישור של רשם נישואין ו/או נוטריון ו/או אישור של בית המשפט לענייני משפחה ו/או בית הדין הרבני להסכם הממון. לאחר החתונה רק בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה יכול לאשר הסכם מסוג זה ולתת לו מתן תוקף של פסק דין , ושללא האישור אין תוקף משפטי להסכמות בין בני הזוג.

באילו מקרים מומלץ במיוחד הסכם מסוג זה?

חתונה שמהווה פרק ב' עבור שני הצדדים, או רק אחד מהם, מובילה אצל לא מעט זוגות לסיטואציות מורכבות ובפרט אם ישנם כבר ילדים בתמונה. במצבים אלו מומלץ במיוחד לערוך הסכם ממון: כשכל הקלפים מונחים מראש על השולחן, פוחת הסיכוי לאי הבנות או חילוקי דעות משמעותיים בעתיד.

באופן דומה כשמדובר על חתונה ראשונה אבל לאחד משני הצדדים רכוש רב, או כשההורים של החתן או הכלה מעניקים לזוג הצעיר נכס יקר ערך, הסכמי ממון מבטיחים ראש שקט לכל הנפשות המעורבות ובסופו של דבר תורמים ליציבות הנישואין כשיש אהבה אמיתית.

עו"ד דיני משפחה- הסכמי ממון

מה כוללים הסכמי ממון?

הסכם נישואין המתייחס לממון, כאשר מדובר בזוג לפני חתונה, כמו גם הסכם ממון לאחר החתונה, מתמקד במדיניות היחסים הכלכליים בין בני הזוג, כאמור. בזכות ההסכם יוכלו בני הזוג ליהנות מביטחון, מוודאות וגם מרוגע, להסיר את כל המכשולים הכספיים העשויים לצוץ ביניהם, ולמנוע את השימוש ב"קלפי מיקוח" במקרה של גירושין, אם וכאשר.

בדרך כלל עיקרו של ההסכם מתמקד בשלושה פרמטרים עיקריים: הפרמטר הראשון הוא אותו רכוש קיים, שמביא אתו כל אחד מבני הזוג אל הנישואין או אל הזוגיות. זו יכולה להיות דירה שרכש לפני החתונה, כספי חסכונות, עסקים, ביטוחים למיניהם וקרן השתלמות, תכשיטים, רהיטים, ציוד מכל מיני סוגים ואפילו זכויות סוציאליות.

בהסכם הממון מתייחסים לכל אלה ומפרטים אודות הרכוש שהביאו בני הזוג אתם אל הנישואין. הפרמטר השני הוא הרכוש העתידי, כלומר אותו רכוש שאותו צברו השניים (בין אם ביחד או בנפרד) בזמן היותם נשואים. זו יכולה להיות תכולת הדירה, אלו יכולות להיות זכויות סוציאליות, עסק משותף, רכב, מוניטין, קניין רוחני ועוד. גם עליית ערכו של רכוש קיים תחשב כנכס וכך גם תשואותיו. רכוש קיים ייחשב גם כמתנות וכירושות שאותן קיבל אחד מבני הזוג מהמשפחה הגרעינית שלו.

הפרמטר השלישי שבו מתמקדים הסכמי ממון, בין אם זה הסכם נישואין ובין אם הסכם שנחתם לאחר החתונה, קשור בהסדרת המדיניות של יחסי הממון, קריא, האופן שבו יתנהלו השניים הן במהלך תקופת הנישואין והן במקרה של פרידה או גירושין. כאן, יתקבלו כמה קביעות: הגדרת הנכסים המשותפים ואופן חלוקתם, קביעת ההפרדה הרכושית בהקשר לנכסים מסוימים, קביעת לוח הזמנים שבו תבוצע חלוקת הרכוש, קביעת מנגנונים לחלוקת נכסים עסקיים משותפים שנצטברו במהלך תקופת הנישואין, קביעת מנגנוני הפיצוי בכל הנוגע לאותם נכסים משותפים וגם מי יהיה הגורם המשפטי שבו יידון הדבר (בית הדין הרבני, בין המשפט לענייני משפחה, גישור, בוררות וכדומה).  

אילו סוגים של הסכמי ממון קיימים כיום?

הסכמי ממון מגיעים בתצורות שונות, הנקבעות תוך התייחסות למועד עריכת אותו הסכם והסטטוס המשפטי של שני הצדדים. ישנם כיום שלושה סוגים של הסכמי ממון. הסוג הראשון הוא הסכם הנחתם לפני החתונה, קרי הסכם ממון טרום נישואין, הסוג השני הוא כזה הנחתם לאחר הנישואין (במסגרת הסכם גירושין וכחלק מהפרידה) והסוג השלישי הוא זה, המכונה "הסכם חיים משותפים ויחסי ממון" הנחתם בין בני זוג ידועים בציבור.

הסכמי ממון הנחתמים לפני הנישואין הינם בעל תוקף משפטי לכל דבר ומטרתם היא להגן על זכויות הצדדים, על כספם ועם רכושם במידה ויחליטו להיפרד. כאשר מדובר בעריכת הסכם שכזה לפני הנישואין הדבר מהווה כמעין פוליסת ביטוח עבור השניים אם וכאשר משהו ישתבש במהלך הדרך ומומלץ לערוך אותו בעזרתו של עורך דין מקצועי ומיומן. הסכם שכזה מכונה בעגה המשפטית גם הסכם נישואין או הסכם ממון טרום נישואין ובשנים האחרונות הפך לנפוץ מאד בישראל.

יש לכך כמה סיבות. ראשית, מספרם הרב של מקרי הגירושין בארץ (מספר שהולך וגדל, לצערנו, ככל שחולפות השנים) וכן עלייתו באופן הדרגתי של הגיל הממוצע לנישואין. בגילאים המאוחרים יותר בני הזוג, כך סביר להניח, צברו לא מעט רכוש וכסף והם מגיעים אל הנישואין עם ממון רב יותר מכפי שהיה לפני כמה עשורים. גם המודעות לנושא הולכת וגוברת וחשוב לזוגות להגן על רכושם במקרה של פרידה ולא להניח זאת ליד הגורל. הסכם נישואין מומלץ מאד לערוך כאשר אחד מבני הזוג מביא אתו אל הנישואין ממון רב או כאשר מדובר בזוג מבוגר יחסית.

הסכם ממון לאחר הנישואין מסדיר את ענייני הרכוש שבין השניים גם כן והוא נחתם על ידם לאחר שכבר נישאו זה לזו. בניגוד לכפי שחושבים רבים, הסכם ממון ניתן לעריכה לא רק לפני הנישואין כי אם גם במהלכם ובדיוק באותה המידה. במקרה הזה חובה לאשרו בבית הדין או בבית המשפט לענייני משפחה, שכן אם לא ייעשה כך לא יהיה להסכם תוקף משפטי מחייב. ההסכם מיועד לזוגות המעוניינים בהסכם שכזה אך מסיבות שונות לא חתמו עליו לפני החתונה, ולכן רוצים לעשות זאת לאחר שנישאו.

הסכם ממון שנחתם בין ידועים בציבור הוא סוג נוסף של הסכם ממון והוא מגדיר את יחסי הממון בין בני זוג המנהלים חיים משותפים יחדיו מבלי שנישאו. יש לא מעט סיבות מדוע בוחרים זוגות שלא להינשא. לעיתים הדבר הוא עקרוני או מצפוני (הם אינם מכירים במוסד הנישואין או בממסד הדתי), לעיתים מדובר בבני זוג בפרק ב' שלא מוצאים לנכון להינשא שוב, לעיתים בשל איסור הנובע מטעמים דתיים, למשל שתי דתות שונות או כהן וגרושה ולעיתים אלה בני זוג חד מיניים.

אילו פורמטים של הסכמי ממון מוצעים כיום?

הסכמי נישואין או הסכם חיים משותפים בהקשר הממוני מתייחסים הן לרכוש הפרטי של בני הזוג והן לרכוש המשותף שלהם, שאותו הם צברו במהלך הנישואין או במהלך השנים שבהן חיו יחדיו. להסכמים אלה כמה פורמטים, מהם יכולים בני הזוג לבחור. לעיתים ניתן לשלב בין כמה מהם. הפורמט הראשון הוא כזה הקובע שיתוף רכושי. במסגרת הסכם ממון מסוג זה כל הרכוש שאיתו באו בני הזוג אל הנישואין וכן כל הרכוש שאותו הם צברו יחדיו יחולק ביניהם.

הפורמט השני קובע על הפרדה רכושית, כלומר הסכמי ממון הבנויים בפורמט זה יציינו כי תתבצע הפרדה מוחלטת של רכוש בין בני הזוג, הן בכל הקשור לרכוש שאיתו הם הגיעו והן בכל הקשור לרכוש שאותו הם צברו. במקרה זה רק הוצאות הבית הישירות תהיינה משותפות לשם הנוחות.

הפורמט השלישי הוא הסכם ממון משולב. במקרה זה רק חלק מאותו רכוש אישי, שהביא הצדדים אל הנישואין, יהיה משותף לשניהם, כאשר ההחלטה באשר לאיזה רכוש יהיה משותף ואיזה רכוש יהיה נפרד, תקבע בהסכמה הדדית. סוג רביעי ואחרון הוא הסכם ממון מדורג. סוג זה משלב בין כמה מהפורמטים שהוצגו מעלה.

למשל, אפשרות לשיתוף רכושי רק כאשר נולד ילד משותף, הפרדה רכושית במקרים בהם מגיע אחד מבני הזוג עם דירה שבבעלותו, שתהפוך לרכוש משותף אך ורק לאחר כמה שנות נישואין, ואז יהיה זכאי הצד השני לחלק מסוים ממנה, שילך ויגדל ככל שתחלופנה השנים, ועוד.

אילו הגנות מציע ההסכם?

הסכמי ממון מספקים לא מעט הגנות על החותמים עליהם ומטרתם לשמר נכסים, כלומר להגן על נכסי כל אחד מהצדדים, במקרה של פרידה או גירושין. ההסכם הוא בעל חשיבות רבה מאד שכן חוק יחסי הממון איננו מספק מענה משפטי ראוי והולם במצבים רבים ועשוי לגרום לבעיות שונות במקרה של פרידה או גירושין.

למשל, הוא איננו מגן על זכויותיו של האדם על דירת המגורים שרכש לפני הנישואין, הוא איננו מגן על נכסי מקרקעין או כספים שהתקבלו בירושה על ידי אחד הצדדים במהלך הקשר הזוגי, הוא איננו מגן על תשואות שהתקבלו על נכסים, כגון דמי שכירות או ריבית על כסף והוא איננו מגן על מצב של השבחת הנכס או נכסים שהתווספו לזוג במהלך השנים. החוק גם איננו מגן במקרים של חובות ולא ניתן להסדיר באמצעותו הפרדה רכושית מוחלטת.

הסכם ממון, לעומת זאת, יכול להבהיר משפטית את כל הנושאים הללו, וכן נושאים נוספים, ולאפשר לבני הזוג וודאות כלכלית אם וכאשר יחליטו על פרידה או גירושין. בזכותו יכולים בני הזוג לפתור דילמות רבות, העשויות לצוץ כאשר רוצים להיפרד ובכך למנוע ויכוחים ומריבות. הדבר קריטי וחשוב במיוחד כאשר אחד מהצדדים מגיע עם ממון רב וגם כאשר הצלחתו והכנסותיו הגבוהות מאד של אחד מבני הזוג הם תודות לסיועו ולתמיכתו של האחר.

מהם יתרונותיו של הסכם ממון?

הסכמי ממון מביאים אתם יתרונות רבים ולחתימה עליהם יש לא מעט השלכות. זו גם הסיבה מדוע יותר ויותר זוגות חותמים על הסכמי נישואין או הסכמי ממון, הנותנים דגש לעניין הממון ומסדירים אותו כהלכה כהכנה לעתיד. גם כאשר מסכימים שני בני הזוג לאופן חלוקה מסוים של רכוש, חשוב מאד להקפיד ולערוך הסכם ממון, הנותן מענה לרצונותיו האישיים והמשתנים של כל אחד מבני הזוג ומבטיח בהירות וודאות במקרה של פרידה או גירושין.

בשנים האחרונות קיימת נטייה של בית המשפט לקבוע כי במקרים מסוימים יהיה אותו רכוש אישי, שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, שייך גם לצד השני. הדבר מכוון בעיקר לסוגיות שבהן מעורבת דירת המגורים, שבה חיו שני הצדדים, אף על פי שזו נרכשה על ידי אחד מהצדדים או אפילו הוענקה לו במתנה על ידי הוריו ואף נרשמה על שמו בטאבו ולא על שמם של שני הצדדים.

מסיבה זו, ישנה חשיבות רבה עוד יותר בעריכת הסכם ממון או הסכם נישואין ובסיוע של עורך דין במקרים דומים כאלה כדי להבטיח וודאות משפטית ולעזור למנוע תביעות עתידיות הקשורות לדירה, ובייחוד במצבים בהם הופכת הפרידה או הופכים הגירושין למאבק סבוך ומכוער.

מעבר לכך, ובייחוד בתקופות טובות שבה הזוגיות פורחת וחזקה, חשוב מאד להבטיח את העתיד ולהסדיר את אותה אחריות הדדית משותפת הרלוונטית לא אחת למצבים של חולי או קשיים כלכליים. כדאי גם לזכור שהסכם ממון הוא נייר שאין צורך להתייחס אליו לאחר החתימה ואפשר לשמור אותו במגירה. אולם, בעת משבר ובמקרה של פרידה, ניתן יהיה לשלוף אותו ואז, באותו רגע מכריע, הוא יהיה בעל חשיבות רבה.

מה מעמדו של הסכם הממון בהשוואה לצוואה?

תפקידו של הסכם הממון הוא להסדיר את אותה המערכת הממונית שבין בני הזוג בעודם הם בחיים. אך, מה קורה במקרים בהם יש הסכם ממון חתום ואחד מבני הזוג נפטר? אם כן, תוקפם המשפטי של הסכמי ממון בין אם נחתמו לפני הנישואין, במהלכם או על ידי זוג ידוע בציבור, רלוונטי כל עוד שני בני הזוג בחיים אך לא במקרה של פטירה. הסיבה לכך קשורה בחוק הירושה, האוסר על אדם להתחייב במסגרת הסכם משפטי על חלוקת עיזבונו (ירושתו) בעתיד, אלא אם עשה זאת באמצעות צוואה.

ולכן, ובדיוק כפי שדואגים לערוך הסכם ממון שניתן יהיה לממש אותו אם וכאשר יחליט הזוג על פרידה (כלומר, משהו שהוא עתידי), כדאי ואף מומלץ מאד, לערוך בנפרד גם צוואה המעניקה לבן הזוג הנותר את העיזבון לאחר מותו של בן הזוג שנפטר או מורה על חלוקה אחרת. במקרים של פטירה והיעדר צוואה מקבלים בן או בת הזוג כמחצית מהרכוש, וזאת גם כאשר כבר קיים הסכם ממון המורה אחרת (על הפרדה רכושית, למשל).

כיצד מאשרים את ההסכם?

את הסכם הממון שבין בני זוג העומדים להינשא (הסכם נישואין) או בין בני זוג שנשואים או חיים יחדיו כמוכרים בציבור יש להיעשות בכתב ועל ההסכם לקבל את אישורו של בית הדין הרבני או את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה. במידה ומדובר בזוג המעוניינים בעריכת ההסכם לפני הנישואין, ניתן, כחלופה, לאמת אותו בפני נוטריון ואין צורך, במקרה הזה, לפנות לבית המשפט.

על הסכמי ממון הנערכים בין ידועים בציבור או בין בני זוג חד מיניים ניתן לחתום גם ללא אישור בית המשפט לענייני משפחה והם תקפים ומחייבים מכוח דיני החוזים. אישורו של הסכם הממון בבית המשפט לזוגות נשואים או לזוגות העומדים להתחתן, לרבות נישואין אזרחיים, יתקבל רק לאחר שנוכח בית המשפט שאכן בני הזוג ערכו וגם חתמו עליו בהבינם את תוכנו, את השלכותיו ואת המשמעויות שלו ועשו זאת בהסכמה חופשית.

חשוב לדעת: הסכמי ממון שלא אושרו על ידי בית המשפט הם חסרי תוקף ואישור זה הוא תנאי מהותי כדי שיקבלו את התוקף המשפטי הנדרש לכך. ולכן, במקרה של גירושין או פרידה לא ניתן יהיה להסתמך על ההסכם אם לא אושר, למעט במקרים חריגים או בנסיבות מיוחדות. עוד חשוב לדעת כי ניתן, ובמצבים מסוימים אף מומלץ מאד, לבצע שינויים בהסכם לאורך השנים ואף לעדכן אותו שכן החיים הם דינמיים ואנו צוברים נכסים חדשים.

יחד עם זאת, חשוב לזכור כי כל שינוי שרוצים לערוך יש לעשותו בכתב ובחתימתם של הצדדים וכן לדאוג לקבל את האישור עליו, אלא אם כן בוצעו כמה שינויים קטנים. בכל מקרה, חשוב וכדאי מאד להיוועץ עם עורך דין במידה ומחליטים לערוך שינויים כלשהם בהסכם, בין אם קלים ובין אם לאו, ולוודא כי כל שינוי שכזה אכן נעשה תוך שמירת מלוא זכויותיהם של כל הצדדים.

אילו כלים משפטיים יכולים להשלים את ההסכם?

ישנם כיום לא מעט כלים משפטיים שיכולים להוות השלמה חשובה להסכמי ממון ולהבטיח שמירה והגנה טובה יותר הן על ההון האישי והן על ההון המשפחתי. כלים משפטיים אלה יכולים גם לעמוד בפני עצמם והם בעלי תוקף משפטי לכל דבר, שיכול להכריע ברגע האמת וגם למנוע סכסוכים ובעיות מורכבות אחרות בהמשך. בין הכלים האלה אפשר למצוא, למשל, רישום שעבוד.

באמצעות רישום זה ניתן להסדיר את בעלותו הבלעדית או החלקית של כל אחד מהצדדים על רכוש מסוים, כמו דירה או רכב וכן על נכסים פיננסיים מכל מיני סוגים, כמו השקעות, תיקי ניירות ערך ועוד. הסכם השעבוד הינו מנגנון משפטי חשוב המסכם את הזכויות הקנייניות על הרכוש עצמו וכדאי לשלב בו גם התייחסות עתידית לזכויות אלה (מה קורה במידה ובני הזוג מתגרשים). גם תקנון חברה בע"מ הוא כלי משפטי חשוב שיכול להסדיר את הרכוש ולקבוע, מבחינה משפטית, למי וכמה ממנו הוא שייך.

הערת אזהרה, בכל הקשור לנכסי מקרקעין, יכולה גם כן להגן על הבעלים. למשל, במקרים בהם העבירו הורים דירה במתנה לבתם או לבנם הם יכולים לבקש לרשום הערת אזהרה לטובתם על זכויותיהם בדירה. המשמעות לכך היא שלא ניתן לבצע עסקה כלשהי עם הדירה, כמו שעבוד, העברה או מכירה, מה ששומר על זכותם של ההורים עליה ומבטיח להם שקט נפשי אם וכאשר יחליט הזוג להיפרד או אפילו במהלך הנישואין אם ישקול אפשרות של מכירה או העברה.

הסכם נאמנות הוא כלי משפטי יעיל מאד גם כן ומטרתו היא להגן על נכסים על ידי רישומם על שם נאמן או על שמה של חברת נאמנות. באופן זה יוצרים חיץ משפטי מובהק בין נכסיהם של בני הזוג ומתקבלת הפרדה רכושית.

מדוע חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין לצורך עריכתו?

חשוב מאד לערוך הסכמי ממון בעזרתו של עורך דין הבקיא בנושא, עורך דין מיומן, מנוסה ומקצועי. דיני משפחה, הרלוונטיים לעניין הסכם ממון, הם מורכבים מאד ומתבססים על סוגיות משפטיות, שבחלקן הרות גורל עבור הזוג, עבור הילדים ועבור כל מי שמעורב בכך.

ליווי צמוד של עורך הדין, עריכת הסכם תוך הבנה והתייחסות לכל הצרכים והמלצות על המהלכים הנכונים ביותר עבור בני הזוג הם קריטיים לכך ורק עורך דין שערך מספר גדול של הסכמי ממון יידע כיצד להתמודד עם הדבר, ובייחוד עם האתגרים הרבים הקשורים בכך. חשובה במיוחד, במקרים כאלה, היא גם הרגישות שכן עניינים הקשורים לממון ידועים כרגישים מאד וכן חשוב הוא היחס האישי לאורך כל הדרך ובכל שלביו של ההליך.

הסכמי ממון כוללים בעיקר התייחסות לנושאים כספיים ולנושאי רכוש, אבל ניתן לנצל את ההזדמנות ולמשל לפרט במסמך המחייב גם את אופן קביעת המשמורת על ילדים, אם יהיו כאלה, במקרה של גירושין.

בכל מקרה ההמלצה החשובה ביותר היא להיעזר בעורך דין מיומן. כדאי לזכור שניסוח לא מדויק לחלוטין או לא ברור במלוא מאת האחוזים עלול להתפרש בעתיד באופן שונה מזה שהתכוונתם אליו בנקודת הזמן הנוכחית, ולמעשה להפוך את ההסכם לחסר תועלת (ואף למזיק מבחינתכם). עו"ד משה שעל כבר צבר ניסיון רב בעריכת הסכמי קדם נישואין (כולל אחרי החתונה, כמובן), כך שהוא יכול להבטיח – וגם לקיים – הסכם ממון שמשקף באופן מושלם את כל האינטרסים המהותיים מבחינתכם. הרווח שלכם הוא כמובן זוגיות בריאה בלי שום חשש.