ירושות וצוואות

באופן טבעי לרובנו לא קל לחשוב על המוות – אבל האחריות מחייבת עריכת צוואה בהתאם לכללים שמכתיב חוק הירושה. על-מנת לוודא שהרכוש שצברתם לאורך השנים יחולק בדיוק כפי שאתם רואים לנכון, מומלץ להתייעץ עם עורך דין שהמומחיות שלו היא ירושות וצוואות. עו"ד מנוסה מסייע גם בהגשת התנגדות לצוואה שלא נערכה כדין, ומצד שני בהגנה על צוואה שאכן משקפת את רצונו האמיתי של הנפטר.

כמעט כל אחד נתקל, בשלב כלשהו בחיים, בסוגיית הירושות והצוואות. לעיתים, בשל פטירתו של אחד ההורים, לעיתים בשל פטירתו של בן הזוג ולעיתים בשל פטירתם של אנשים קרובים אחרים, שהזכירו את שמו בצוואה. במקרים של פטירת אדם, יש להסדיר, מבחינה משפטית, את אופן חלוקת הרכוש שלו, דבר אותו ניתן לעשות בין אם על ידי צוואה (במידה וקיימת אחת כזו) ובין אם מכוח הדין (אם אין אותה).

בעזרתו של עורך דין ירושות וצוואות ניתן להתמודד עם סוגיות משפטיות שונות הקשורות לעניין, כמו עריכת הצוואה בעוד האדם בחיים וניסוחה בהתאם לכל הכללים, התנגדות לצוואה קיימת או מימושה של צוואה ועוד. לצוואות תוקף משפטי לכל דבר והתנהלות הקשורה אליהן בעזרתו של עורך מקצועי, מנוסה ומיומן יכולה למנוע בעיות משפטיות שונות, ויכוחים בעתיד וגם מחלוקות הקשורות לענייני ירושה.

הסוגים השונים של הצוואות

חוק הירושה מפרט 4 דרכים לערוך צוואה: בכתב יד, בפני רשות, צוואה בפני עדים ובעל-פה. לכל אחת מהן דגשים משלה, וכל פגם – כולל צורני ובוודאי שמהותי – עלול להוביל לפסילת הצוואה. הכנת צוואה בעזרת עורך דין מבטיחה אפס פגמים ו-100% סיכוי למימוש מלא של כוונותיו של האדם.

במקרים שבהם לא נכתבה צוואה, נקבעים היורשים על-פי דין. חוק הירושה כולל הוראות מפורטות בנוגע לחלוקת רכושו של אדם שלא השאיר צוואה, אולם בלא מעט מקרים – ובהם, למשל, ידועים בציבור – יש גם מקום לפרשנות ועל כן כדאי להיעזר בליווי משפטי צמוד.

צוואות הדדיות

צוואה הדדית היא מסמך מורכב במיוחד: מצד אחד שני בני הזוג מסתמכים זה על זו, ומצד שני ההדדיות מכתיבה מטבעה גם מגבלות שונות לגבי התנהלות מי שנשאר בחיים לאחר פטירת בן/בת הזוג.

לדוגמה, אם בני זוג רוצים להבטיח מעל לכל צל של ספק שדירת המגורים שלהם תעבור בסופו של דבר לילדיהם, ובמקביל לוודא שכל עוד מי מהם חי הוא יוכל להישאר בנכס – צוואה הדדית היא פתרון מומלץ. לנוכח הכללים המחמירים לגבי שינוי צוואות הדדיות וכמובן שביטולן, גם כששני הצדדים עדיין בחיים ועוד יותר מכך לאחר שאחד מהם הלך לעולמו, כדאי מאוד לפנות לעורך דין בקיא ומנוסה.

ייפוי כוח מתמשך

אם צוואה נועדה להביא לידי ביטוי את רצונו של האדם לאחר מותו, ייפוי כוח מתמשך עושה זאת כשהוא בחיים, אבל מכל סיבה שהיא לא מסוגל יותר לנהל בעצמו את ענייניו.

מהות מסמך משפטי מחייב זה היא מינוי אדם אחר לניהול ענייניו של נותן ייפוי הכוח. כתב המינוי מפרט מהן הנסיבות שבהן יופעל המינוי ומהם הנושאים שבהם יטפל המיופה – נושאים כספיים ונושאי רכוש, נושאים אישיים, נושאים רפואיים בתנאים מסוימים וכמובן גם שילוב של הנ"ל. ניתן גם לקבוע מספר מיופי כוח ולהחליט כיצד יפעלו, בנפרד או במשותף. עוד אופציה היא מינוי מיופה כוח ראשי ועוד אחד חלופי למקרה שזה הראשון לא יוכל למלא את התפקיד. בכל מקרה נדרשת הסכמת המיופים.

עוד חשוב להדגיש שרק עורך דין שעבר הסמכה מיוחדת רשאי לחתום על ייפוי כוח מתמשך, וכי ללא חתימה שכזו המסמך כלל לא תקף. עו"ד משה שעל הוא בעל הסמכה מתאימה, ובנוסף באמתחתו ניסיון עשיר בכל הנוגע לייפויי כוח, צוואות וירושות – ניסיון שבשילוב ההתנהלות האחראית והמחויבות המלאה לכל לקוח ולקוחה מבטיחים שקט נפשי אמיתי.

עורך דין צוואות וירושות

באילו מקרים עולה עניין ירושות וצוואות?

כאשר עולה נושא הירושה והצוואה נדרשת פנייה לשירותיו של עורך דין ירושות או עורך דין צוואות. בישראל ישנו חוק המסדיר זאת כהלכה, המכונה חוק הירושה משנת 1965. חוק זה דן באופן מפורט ומקיף בכל הסוגיות הקשורות, בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף, לענייני צוואות וירושות, כמו: כיצד יש לערוך צוואה, באילו דרכים אפשר לעשות זאת, מה הדין במקרים בהם אין צוואה, כיצד אפשר להתנגד למתן צו ירושה או להתנגד לצו קיום צוואה וכן נושאים נוספים, המוזכרים גם הם בחוק.

עורך הדין הבקיא בכל הנושאים ובכל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות לנושא הצוואות והירושות יידע לסייע ללקוחותיו בעת הצורך ולייצג אותם מול כל הגורמים הנדרשים. כל זאת, כמובן, תוך שמירה על זכויותיהם והקפדה יתרה על התנהלות בהתאם לסעיפי החוק השונים.

 

מה חשוב לדעת על חוק הירושה?

חוק הירושה, שנחקק ב-10 לפברואר בשנת 1965 ופורסם בספר החוקים של מדינת ישראל, נועד להסדיר, כאמור, את כל ענייני הירושה בעקבות פטירתו של אדם. על פי החוק, לאחר מותו, יועבר עזבונו לידי יורשיו, בין אם על פי צוואה שהותיר אחריו ובין אם בהתאם לדין.

החוק דן בעניינים רבים וחשובים הקשורים לנושא ירושות וצוואות, ביניהם: מיהם יורשיו של האדם ומהו סדר העדיפויות לחלוקה? מהי תוקפה של צוואה ומתי ניתן להגיש התנגדות לה? מהן העילות המוצדקות להגשת ההתנגדות והאם ואיך ניתן לקבל מזונות המגיעים מהעיזבון? בהיותן מנוסחות בחוק עצמו, מאפשרות תשובות לשאלות אלו מניעת סכסוכים, מריבות או בעיות אחרות העשויות לצוץ במקרים של מחלוקות שונות הקשורות לצוואות או לירושות.

מטרתו העיקרית של החוק היא לסדר באופן מרוכז נושאים הקשורים לירושה, לצוואות וגם לעיזבונות ולספק מענה משפטי לסוגיות אלו. חוק זה מהווה חלופה לדיני הירושה שהיו מקובלים עוד מתקופת המנדט הבריטי והשלטון העות'מני והוא שייך לדיני הירושה האזרחיים. לאורך השנים בוצעו תיקונים שונים בחוק הקשורים לסוגיות שונות שעלו בו ומתוך התאמתם למציאות החדשה וגם לדינמיקה של החיים.

 

מה חשוב וכדאי לדעת על צוואה?

הצוואה היא מסמך משפטי מחייב, במסגרתה מצווה העורך אותה מה ייעשה עם רכושו לאחר מותו. בשל חשיבותה הרבה מאד של הצוואה ואף ההשלכות השונות הנלוות לה, מתייחס חוק הירושה להיבטים רבים הקשורים בצוואה.

את הצוואה ניתן לכתוב באחת מהדרכים הבאות: אפשר לכתוב אותה בכתב יד, אפשר לכתוב אותה בפני רשות מוסמכת כלשהי כמו רשם הירושה, בין הדין הדתי או בית המשפט, היא יכולה להיכתב בפני עדים ואפילו להינתן בעל פה בנסיבות מיוחדות.

מדובר במסמך אישי ולכן יכול המצווה אותה לבצע שינויים בצוואתו בכל עת שירצה, ובלבד ואותה צוואה חדשה נערכת בהתאם לקווים המנחים המוזכרים בחוק הירושה. כאשר כותבים את הצוואה בכתב יד, על מנת שתהיה בעלת תוקף משפטי, עליה להיכתב על ידי המצווה עצמו, לשאת את חתימתו וגם את התאריך שבו נערכה הצוואה. צוואה הנכתבת באופן הזה היא השכיחה ביותר מבין הסוגים הקיימים וגם זו המגלמת בצורה הטובה ביותר את רצון המצווה.

יחד עם זאת, קרה לא אחת כי בית המשפט נתקל במקרים בהם זויפו צוואות בכתב או נכתבו תחת כפייה. ולכן, יש להפעיל שיקול דעת בעניין ולהיעזר בשירותיו של עורך דין מקצועי, מנוסה ומיומן.

צוואה בפני עדים היא, כאמור, אפשרות נוספת והיא דומה מאד לזו הנכתבת בכתב ידו של המצווה. גם היא צריכה לשאת את חתימתו ואת התאריך שבו היא נערכה אולם כדי שתקבל תוקף עליה להיערך בפני נוכחותם של שני עדים, הנדרשים לחתום על הצוואה ואף לאשר אותה.

צוואה הנערכת בפני בית המשפט לענייני משפחה, בפני בית הדין הדתי או בפני רשם הירושה היא אפשרות נוספת ואפשר לערוך אותה ולתת לה תוקף משפטי באמצעות הקראתה לפרוטוקול או על ידי הגשתה לשופט במסגרת הליך מיוחד.

צוואה שנערכת בעל פה היא, אולי, הבעייתית והמורכבת ביותר מבין סוגי הצוואות, שכן לדברים הנאמרים בעל פה, אין לרוב תיעוד והם בגדר "מילה מול מילה". הדבר נכון גם לגבי הצוואה בפני עדים ולכן מציין החוק כמה קריטריונים המצריכים התייחסות מיוחדת כאשר עורכים אותה, ולו כדי להבטיח את תוקפה המשפטי.

ראשית, על המצווה בעל פה להאמין כי הוא גוסס, כלומר, עתיד לסיים את חייו בקרוב. שנית, על הצוואה הנעשית בעל פה להיערך בפני שני עדים, הנדרשים לתעדה במסגרת זיכרון דברים, ובהמשך לאחר תיעודה וכדי שתהיה תקפה, מתבקשים העדים להפקידה בפני רשם הירושה.

במקרים בהם נערכה צוואה בעל פה אך המצווה אותה לא נפטר בתוך חודש ימים ממועד מסירתה, תבוטל הצוואה וללא כל התראה. בשל התנאים המיוחדים וההסתייגויות השונות, את הצוואה בכל פה עורכים לרוב במצבי חירום, כאשר לא קיימת אפשרות אחרת לצוות.

בכל מקרה, עורך דין ירושות או עורך דין צוואות יכול לסייע בעניין בעת הצורך ולעזור במניעת מחלוקות קשות העשויות לצוץ כאשר מעוניינים לממש זאת.  

 

מהם סוגי הצוואה האפשריים?

ישנם סוגים רבים של צוואות, כאשר סוג החלוקה שבצוואה ישפיע על סיווגה. החלוקה המקובלת כיום היא זו הנעשית בהתאם לסעיף 18 של חוק הירושה, המתייחס לצורות הצוואה. ביחד עם זאת, מקביל, ניתן גם לחלק את סוגי הצוואות לפי קריטריונים נוספים ושונים כפי שנפרט בהמשך.

סעיף 18 קובע כי צורת הצוואה היא האופן שבו היא נערכה. כלומר, את הצוואה ניתן לכתוב בכתב יד, אפשר לערוך אותה בפני רשות, בפני עדים או בעל פה. ארבע צורות אלו הן היחידות לעריכת צוואה בהתאם לדין הישראלי.

סיווג נוסף של צוואה הוא זה המחלק אותה לפי זהותם של עורכי הצוואה. ישנה צוואה משותפת, אותה עורכים בני הזוג והוראות המופיעות בה מתקבלות על ידי השניים בהחלטה משותפת.

ישנה צוואה הדדית שגם היא צוואה משותפת, כאשר כל הסדר שנקבע על ידי אחד מבני הזוג תלוי בהסדרו של האחר, כפי שזה מופיע בצוואתו ו – יש את הצוואה היחידה והיא נערכת על ידי אדם אחד בלבד.

סיווג אחר של צוואה מתייחס לסוגי צוואות בהתאם לחוק. למשל, ישנה צוואה המכונה "מעין צוואה" על פי סעיף 55 לחוק הירושה והיא רלוונטית במקרים של ידועים בציבור, בהם רשאי בן הזוג לרשת את בן הזוג האחר גם אם לא נישא לו, כאשר ירושה זו היא כאילו ונכתבה לטובתו צוואה, אף על פי שבפועל אין כזו.

צוואה מחיים היא סוג נוסף של צוואה מתוקף החוק, והיא מתבססת על מסמך, שבו מופיעות הוראותיו של אדם באשר לאופי הטיפול הרפואי שיינתן לו במידה ויהיה בסכנת חיים. כאן אין הכוונה לצוואה מתחום דיני הירושה אלא ציווי למנות אדם שיקבל על עצמו את כל ההחלטות הרפואיות בשמו של עורך הצוואה.

צוואות בהתאם לפסיקת בתי המשפט הן סיווג נוסף של צוואה, כאשר ברשימה זו נמצא "צוואה שנשתכחה" שהינה צוואה שהמצווה אותה שכח מקיומה ועל כן לא ערך צוואה חדשה שרלוונטית לו. כאן לא תהיה עילה לביטול אותה צוואה שנשתכחה, אולם יש לא מעט פסיקות בית משפט על כך שאכן ניתן לבטלה אם הוכחה השתכחותה מזיכרונו של המצווה.

 

מה כדאי לדעת על ירושה?

לצוואה חשיבות רבה שכן היא זו האחראית להסדרת חלוקת רכושו של הנפטר. רבים האנשים שאינם מותירים אחריהם צוואה, מה שנדמה כבעייתי מאד, אך תודות לחוק הירושה ניתן לבצע חלוקה מסודרת, המוזכרת בו כברירת מחדל גם כשאין צוואה.

על פי צוואה יכול המצווה לצוות, בהתאם לרצונו, על חלוקת רכושו לאחר מותו. אולם, כשאין צוואה, יהיו יורשיו, בהתאם לחוק הירושה, סעיף 10, ילדיו, שיירשו כמחצית מרכושו ובן או בת הזוג שלו, שיירשו את החצי השני.

אלה, מכונים "יורשים על פי דין", והדרך היחידה לערער על כך היא באמצעות צוואה. כאשר לאדם אין ילדים או בן או בת זוג, כלומר, כאשר הוא ערירי, תועבר ירושתו למדינה.

עורך דין ירושות וגם עורך דין צוואות הם הכתובת המקצועית הנכונה לסייע בכתיבת הצוואה, תוך עמידה בכל הקריטריונים הנדרשים כדי שתקבל את התוקף המשפטי המתאים. מכיוון שיש לא מעט מצבים בהם אדם צובר רכוש לאחר שכבר כתב צוואה, ינחה אותו עורך הדין לענייני ירושות וצוואות כיצד לנסח את הצוואה כהלכה, תוך התייחסות לרכושו העתידי.

מעבר לכך, מסייע עורך הדין גם לאותם יורשים פוטנציאליים לפעול למען מימושו של כתב צוואה קיים או, אם אין צוואה, להוציא צו ירושה. ישנם לצערנו לא מעט מצבים בהם אדם מותיר את היקרים לו ללא צוואה, מה שמוביל לא אחת לסכסוכים.

במצבים כאלה פונים אותם יורשים לבית המשפט ומבקשים לממש את זכאותם לרכוש. עורך הדין מייצג את היורשים בבית המשפט ופועל למען הסדרת העניין ושמירה על כל זכויותיהם של המעורבים בכך.

 

מהם התנאים לעריכת הצוואה?

צוואה, כאמור, מהווה מסמך בעל תוקף משפטי שמטרתו לממש את רצונו של המצווה. על מנת שזו אכן תהיה בעלת התוקף הזה, יש לקיים כמה תנאים, הקשורים לאופן עריכה וכתיבתה. ראשית, חשוב לדעת כי צוואה הינה הוראה בלעדית. על פי חוק הירושה סעיף 27 הצוואה היא הראייה הבלעדית הנדרשת לשם מימושה, כך שכל התחייבות אחרת של המצווה, תהיה חסרת תוקף משפטי.

נקודה נוספת חשובה היא כי ניתן לשנות צוואה על פי דיני הירושה. הסיבה לכך היא כי תנאי הטוען כי לא ניתן לשנותה עשוי לעלות חשד שמא נכפה על העורך אותה, על המצווה אותה, לכתוב את הצוואה לטובתו של אדם מסוים.

בהתאם לסעיף 26 של חוק הירושה את הצוואה יכול לכתוב אך ורק המצווה, ובתנאי ואיננו קטין, איננו פסול דין או שלא היתה לו האפשרות לדעת את השלכותיה. צוואה לא יכולה להיכתב על ידי אדם אחר, שכן אז לא תהיה תקפה.

 

כיצד מתחלקת הירושה?

על פי הדין, במקרים בהם אין צוואה, תחולק הצוואה בהתאם לחוק הירושה, על פי שלוש שכבות של יורשים ובהתאם לסדר קירבתם המשפחתית אל המנוח. בשכבה הראשונה נמצאים בן הזוג וצאצאיו של המנוח, כאשר אם נפטרו הצאצאים ייכנסו לתמונה צאצאי הצאצאים.

בשכבה השנייה נמצאים הוריו של המנוח והורי הוריו ואילו בשכבה השלישית נמצאים אחיותיו ואחיו של המנוח וכן צאצאיהם. על מנת לקבל תוקף לאותה ירושה יש להגיש בקשה לצו ירושה.

כאשר החלוקה היא בין אחים (אם השאיר הנפטר אחריו רק אחים), יחולק הרכוש ביניהם באופן שווה. אם אחד האחים נפטר ואין לו צאצאים, יתר האחרים ירשו את חלקו באופן שווה.

במקרים של זוג ידועים בציבור, ובהתאם לתיקון שבוצע בחוק הירושה סעיף 55, יהיה מעמדו של בן הזוג יורש, בדומה למעמדו של אדם נשוי.

במקרים של אימוץ ילדים, ובהתאם להוראת חוק אימוץ ילדים, יהיה זכאי הילד המאומץ לרשת את רכוש הוריו כאלו היה צאצאם הביולוגי. יחד עם זאת, הוריו הביולוגיים של הילד המאומץ לא יורשו לרשת אותו.

כאשר ישנה צוואה העניין הוא פשוט יותר שכן היא קובעת כיצד תבוצע החלוקה ומי יהיו היורשים. במקרים בהם מורה המנוח בצוואתו על הקמתה של קרן נאמנות, יחולק הונו לאחר פטירתו על ידי הקרן עצמה ובהתאם למצווה בצוואה. היורשים בפועל, במקרה הזה, הם אותם הנהנים בקרן.

הסכם בין יורשים הוא כלי משפטי נוסף שמטרתו לסטות מחלוקתה של הירושה בין אם יש צוואה ובין אם לאו. עם פי הסכם זה תחולק הירושה בהתאם להסכמות שסוכמו בין היורשים, הנערכות פעמים רבות מתוך רצון לחסוך במיסים או בהיטלים שונים במידה ויורשים מקרקעין.

ניהול עיזבון הוא דרך נוספת לחלק ירושה, והוא בא לידי ביטוי כאשר העיזבון איננו מחולק מכל סיבה שהיא ליורשים. למשל, במקרים בהם התקבלה התנגדות לקיום צוואה וצריך לנהל את העיזבון למשך תקופה מסוימת עד שיוחלט בעניין ההתנגדות.

הדבר חשוב במיוחד כאשר מדובר בנכסים רבים ובנכסים בעלי ערך גבוה, אז יש למנות מנהל עזבון. על זהותו של מנהל העיזבון יכולים להחליט יחדיו היורשים עצמם, או אם לא הוסכם על כך, ייעשה הדבר על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

 

מה קורה במקרים של מחלוקות הקשורות לירושה?

בין אם יש צוואה ובין אם לאו, עשויות לצוץ לא מעט מחלוקות הקשורות לצוואה, והן מתבטאות בביטול הצוואה, בהתנגדות לצוואה, בהסתלקות מירושה, בביטול צו קיום צוואה ועוד.

שתי שאלות חשובות המנחות את המחלוקות הללו הן: האם רכושו של המנוח שייך לו עצמו או שמא לאחרים וכיצד יש לחלק את זכויותיו של המנוח בין אותם יורשים.

בכל מקרה, בעת העלאת מחלוקות אלו חשוב ואף מומלץ להיעזר בעורך דין על מנת לבחון את נסיבות המקרה, את אפשרויות הפעולה העומדות לרשותם של המעלים אותן ומהי הדרך הטובה והנכונה ביותר כדי לשמור על זכויותיהם.

 

מה זו צוואה הדדית?

בעניין ירושות וצוואות, ישנם כאמור לא מעט פרמטרים שנלקחים בחשבון בעת עריכת הצוואה ולכך השפעות רבות על הירושה עצמה. בעוד שצוואה, לכשעצמה, היא מסמך אישי מאד, ישנו סוג נוסף, של צוואה הדדית, שכפי שמשתמע משמה, נכתבת בין הבעל לבין האישה.

ישנם לא מעט מצבים בהם, ובהתאם לחוק הירושה, יורשים דירה שבה התגוררו ההורים, הן בן או בת זוגו של הנפטר והן ילדיו. הילדים מעוניינים למכור את חלקם בירושה (את אותו החלק שלהם בדירה), אך אמם מתנגדת לכך.

במקרים כאלה יכולים הילדים לעתור לבית המשפט בבקשה להליך של פירוק שיתוף. הליך שכזה יכול להותיר את האם מחוץ לביתה לאור פסיקת בית המשפט על מכירת אותה דירה, מה שיכול להוביל לעוגמת נפש רבה ובייחוד כאשר אין היא מעוניינת בכך.

את התרחיש הלא רצוי הזה ניתן היה למנוע באמצעות צוואה הדדית, המקפיאה, למעשה, כל פעולה אפשרית בנכסי בני הזוג כאשר אחד מהשניים נפטר.

הצוואה ההדדית מתייחסת לנכסיהם המשותפים של בני הזוג והיא מחייבת את שניהם גם לאחר פטירתו של האחר. כדי למנוע מצב שבו יתנער בן הזוג שנותר בחיים מאותה צוואה לאחר מותו של בן הזוג השני, קובע חוק הירושה כמה הוראות בכל הקשור להתנערות מצוואה הדדית. ככלל, את הצוואה ההדדית ניתן לבטל כל עוד שני בני הזוג שערכו אותה נמצאים בחיים.

בנוסף, אם אותו רכוש משותף, לאחר מות אחד מבני הזוג, עדיין לא חולק לעיזבון, יכול בן הזוג שנותר לסגת מהצוואה ובתנאי שיתחייב שלא לעתור לקבל רכוש כלשהו שאיננו מוגדר כרכושם המשותף של בני הזוג.

אם העיזבון כבר חולק, יחויב אותו בן הזוג, המעוניין להתנער מהצוואה, להחזיר את אותו רכוש שקיבל מהעיזבון.

 

כיצד ניתן לממש צוואה וכיצד להתנגד לה?

כאשר אדם שנפטר הותיר אחריו צוואה, על מנת לממש אותה מתבקשים היורשים לקבל מרשם הירושה צו קיום צוואה. כדי לקבלו, עליהם להגיש לו את הצוואה וכן להמתין תקופת זמן מסוים עד לפרסום הבקשה בעיתונות.

פרסום זה נועד ליידע אודות הבקשה לקיום הצוואה ולאפשר, באופן הזה, להביע התנגדות לה אם וכאשר. במקרים בהם מוגשת התנגדות לצוואה, נדרש רשם הירושה להעביר את הדיון הנוגע בכך ישירות לבית המשפט לענייני משפחה.

כל עוד לא מוגשת התנגדות לצוואה על ידי צד שלישי, יעניק רשם הירושה ליורשים את צו קיום הצוואה כדי שיוכלו לממשה. אם התקבלה התנגדות, יקבע בית המשפט את אופן מימושה של הצוואה או יחליט על ביטולה.

במקרים בהם אין צוואה, יכולים היורשים על פי הדין לפנות לרשם הירושה ולהגיש בקשה לקבלת צו ירושה. על כך חלים בדיוק אותם כללים כמו אלה, החלים במקרים בהם ישנה צוואה, כאשר גם כאן נדרש פרסום הבקשה כדי לאפשר לצדדים שלישיים להגיש התנגדות, אם ירצו בכך. אם לא הוגשה אחת כזו, יינתן ליורשים צו ירושה. אם הוגשה, יועבר העניין לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה.

במקרים בהם מעוניינים להביע התנגדות לצוואה, ניתן להסתמך בבקשה על טיעונים שונים, כגון: כתיבת הצוואה נעשתה תחת כפייה או תחת איומים ולא מתוך רצון אמיתי וכנה, ישנה עמימות וגם סתירות בצוואה כך שלא ניתן להבין את רצונו המלאה של המצווה, הצוואה איננה חוקית שכן היא סותרת את טובתו של הציבור וכן מצבים אפשריים נוספים. בכל מקרה של טיעון כזה, יידרשו המתנגדים בזמן שמעלים אותם להביא לידיו של בית המשפט את כל ההוכחות כי אכן הדבר הוא כך.

 

מה קורה כאשר מגלים פגם בצוואה?

לא אחת נערכות צוואות שלא בהתאם לדרישות החוק, ומכל מיני סיבות. פעמים רבות מגלים צוואה עמומה מאד ואף כזו שסותרת את עצמה. על פי סעיף 25 לחוק הירושה רשאי בית המשפט לאשר צוואה גם כאשר נמצא בה פגם, ובתנאי וזו נכתבה כדין ואיננה מוטלת בספק.

יחד עם זאת, עוד קובע החוק כמה מרכיבים יסודיים שחייבים להתקיים על מנת לאשר את הצוואה ובלעדיהם לא יוכל בית המשפט לעשות זאת. ראשית, אם נכתבה הצוואה בכתב יד, עליה להיכתב אך ורק על ידי המצווה.

אם אכן זה כך ועדיין עולה עמימות בצוואה, יוכל בית המשפט לאשר את הצוואה אם מצא אותה כשרה. הדבר נכון גם במקרים בהם נערכה הצוואה בפני עדים, כאשר התנאי הוא שיהיו שניים כאלה.

במידה ונערכה הצוואה בפני רשות, עליה להיות מוגשת בכתב על ידי המצווה אל הרשות או להיאמר על ידו בפניה על מנת שתאושר ואם הצוואה נערכה בעל פה נדרשים שני עדים וזיכרון דברים המתעד את הצוואה. במידה ומרכיבים יסודיים אלה לא יתקיימו במסגרת עריכת הצוואה, לא יוכל בית המשפט למלא את הפגם שנמצא ויפסול אותה.

 

באילו מקרים נדרשת הגנה על צוואה?

כאשר עולה התנגדות לצו קיום צוואה נדרשת הגנה על צוואה. מטרתה של ההתנגדות היא למנוע את תוקפה המשפטי של הצוואה, ואילו הצד השני, המעוניין לקיים את הצוואה, יכול להגיש בעזרתו של עורך דין כתב הגנה.

על מנת להגן על צוואה במקרים של התנגדות לקיומה יש להגיש תחילה תגובה לאותה התנגדות שהועלתה ולעשות זאת בעזרת עורך הדין. את הפעולות שיש לבצע במסגרת ההגנה על הצוואה אפשר לחלק לפי ארבעה שלבים על ציר הזמן: הפעולה הראשונה נעשית בטרם נערכה הצוואה, הפעולה השנייה נעשית בעת עריכתה, השלישית לאחר שנערכה והרביעית היא, למעשה, תגובה להתנגדות הצוואה.

לאחר שהוגשה ההתנגדות לצוואה על מנת לפסול אותה, יש להגיש תגובה להתנגדות זו על ידי ניסוח נכון, שכן כל ניסוח שכזה בהגנה על הצוואה וכהתנגדות לקיום הצוואה יהיה מחייב. מסיבה זו מקפידים על פנייה לשירותיו של עורך מנוסה מאד שייצג את המגנים על הצוואה במסגרת ההליך ויעשה ככל שביכולתו על מנת לקדם זאת באופן הראוי והנכון ביותר.

 

האם מומלץ לכתוב צוואה?

כתיבת צוואה בהחלט מומלצת ובייחוד כאשר מעוניינים כי הרכוש הקיים יחולק לא על פי יד המקרה כי אם על פי רצונו של המצווה. העורך את הצוואה, המצווה, הוא זה הקובע כיצד תבוצע החלוקה, למי וגם מתי וכן עשוי להתייחס לנקודות נוספות הקשורות לכך על פי ראות עיניו. למתלבטים בעניין, מומלץ מאד להיוועץ בעורך דין המתמחה בעניין ירושות וצוואות.

חשוב לזכור: במידה ואדם לא הותיר אחריו צוואה, תחולק הירושה בהתאם לחוק הירושה. המשמעות לכך היא, כאמור, כי כל עיזבונו יחולק בין בן או בת הזוג שלו לבין ילדיהם באופן שווה. כאשר היחסים בין היורשים אינם תקינים, בין אם בין ההורה שנותר בחיים לילדים ובן אם בין האחים עצמם, הדבר עשוי לגרום לבעיות של ממש ולצורך בפנייה לבית המשפט.

קיומה של צוואה מונע מורכבות שכזו ומסדיר את חלוקת הרכוש בדיוק כפי שהיה רוצה הנפטר לעשות. באשר לסוגיה מתי כדאי לערוך את הצוואה, מקובל מאד כי בני הגיל השלישי עורכים את הצוואה וגם כאשר אדם צבר רכוש רב והקים משפחה גדולה.

יחד עם זאת, כדאי ואף מומלץ מאד לערוך צוואה כבר בגילאים הצעירים וללא קשר לכמות הנכסים שצבר אותו אדם או אם נישא וגם הקים משפחה. הסיבה העיקרית לכך היא שאין לדעת מה יוליד יום ולצערנו גם אנשים צעירים הולכים לעולמם מוקדם מדי, בין אם בשל תאונה או מחלה חלילה וצוואה יכולה להסדיר את העניין ולמנוע סכסוכים או מצבים לא נעימים בין היורשים.

 

אילו סוגיות צצות לרוב בתחום צוואות וירושות הנוגעות בתא המשפחתי?

צוואות וירושות מעלות בפני המעורבים בכך לא מעט דילמות ונושאים שונים, המצריכים סיוע של עורך דין ירושות או עורך דין צוואות הבקיאים בנושא ומביאים אתם ניסיון של שנים. המורכבות בטיפול בתיקים הקשורים לצוואות וירושות היא רבה מאד מעצם היותם כאלה שבהם מעורבים בני משפחה.

לא אחת קורה שעולות וצצות אי בהירויות באשר לאותו רכוש או סכום הכסף שהעניקו ההורים, בעודם בחיים, לילדיהם ולאחר מותם עולה הסוגיה האם זו היתה מתנה או הלוואה והאם היא מהווה חלק מירושה או אולי יש להשיבה לעיזבון. סוגיה שכזו יכולה להתדיין בפני בית המשפט עוד בחייהם של ההורים, נותני המתנה, או לאחר מותם, הליך שנעשה באמצעות יורשיהם.

גם תיקים הדנים בזכויות מהותיות שהועברו על ידי ההורה לילדיו, ובייחוד כאשר מדובר בסכומי כסף גבוהים במיוחד (כמה מיליוני שקלים) הם נפוצים מאד. לא אחת קורה כי לאחר שהלך ההורה לעולמו, מעלים האחים האחרים שאלות בנושא: האם ההורה שהעביר את סכומי הכסף הגבוהים כל כך לאח אכן היה כשיר לעשות זאת? האם ההעברה נעשה בתום לב או בשל השפעה בלתי הוגנת? שאלות הקשורות לתוקפן של צוואות, להיקף הצוואה, כמו גם לזכות יורשיו עולות לא פעם בהקשרים אלה ונדרשות להתדיין בבית המשפט תוך סיועו של עורכי דין, המייצגים את הצדדים.

 

מדוע דיני ירושה ודיני משפחה מתדיינים פעמים רבות ביחד?

לא בכדי עורך דין ירושות וגם עורך דין צוואות עוסקים, לא אחת, גם בעניינים אחרים הקשורים בדיני משפחה, כמו גירושין. אחת הסוגיות הנידונות לא מעט פעמים תוך כדי הליך הגירושין היא הירושה, ובייחוד כאשר הוענקה לאחד מבני הזוג דירה בירושה או סכום כסף גבוה מאד לצורך קנייתה.

גם במקרים בהם ניתנה מתנה על ידי ההורים, בין אם הדירה עצמה ובין אם סכום הכסף לצורך רכישתה או חלק ממנה, הדבר עשוי להשפיע רבות על אופן התקדמותו של ההליך. גם במקרים בהם אחד מבני הזוג מביא אתו אל הנישואין דירה בבעלותו, מחליט לרשום כמחצית מהדירה על שמו של הצד השני וכאשר הנישואין מתפרקים מבקש הוא לבטל את המתנה.

ואכן, באחד מפסקי הדין של בית הדין הרבני, נקבע כי המתנה מבוטלת ויש להחזיר לבן הזוג, בעל הדירה, את הזכויות עליה. ישנם מצבים גם בהם עשויות לצוץ סתירות בין הזכויות העומדות לרשות אדם מכוח הנישואין או חיי הזוגיות לבין הזכויות העומדות לרשותו מכוח דיני ירושה עם פטירתו של בן הזוג השני.

במקרים רבים דיני ירושה מורים על דבר אחד ואילו דיני הזוגיות מורים על דבר אחר. במקרים כאלה מדובר במצב לא פשוט, אותו ניתן להכריע אך ורק בבית המשפט תוך התייחסות לכל הסוגיות המשפטיות הקשורות לכך.

 

מדוע פנייה לעורך דין מנוסה, מקצועי ומיומן חשובה כל כך?

ירושות וצוואות הן כאמור עניין מורכב מאד ונדרשת יד מכוונת של גורם מקצועי אמין ומנוסה. עורך דין צוואות וגם עורך ירושות יוכלו לסייע בעניין בין אם מעוניינים לערוך צוואה ובין אם מעוניינים לחלוק עליה, למשל.

במקרים בהם קיימת צוואה ויש הסכמה בין כל הצדדים, הרי שהעניין הוא פשוט. אך לעיתים, גם כאשר קיימת צוואה עשויות לצוץ לא מעט מחלוקות. הדבר עשוי להיות מאתגר עוד יותר כשאין צוואה כלל, למרות חוק הירושה המורה על התנהלות מסוימת שיש לפעול על פיה.

סיוע של עורך דין היא הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם המורכבויות השונות שהעניין מעלה ודרך טובה גם לחסוך סכסוכים עתידיים, מריבות משפחתיות ובאופן כללי – מצבים לא נעימים.